Het emotionele brein


Bepalen jouw emoties ook hoe jouw dag er uit ziet? 
 
Misschien antwoord je nu spontaan ‘neen’. Rationeel denken we vaak dat we het allemaal wel onder controle hebben. Maar niets is minder waar – jouw emoties en jouw gedachten bepalen jouw gedrag en hebben dus een heel grote invloed op de manier waarop jouw dag er uit ziet!
 
Door ervaringen uit ons verleden dragen we allemaal zaken mee en heeft ons brein geleerd ons innerlijke landschap te 'lezen' dat wanneer we ons 'voelen als X', dit betekent dat we kunnen 'verwachten dat Y gebeurt' en we ons dus ‘als Z gedragen’.
 
Het meeste hiervan gebeurt volledig onder de radar van ons bewustzijn en bovendien in een microseconde. Je bent je er dus meestal helemaal niet bewust van maar het bepaalt dus wel jouw manier van reageren. 
 

Het emotionele brein – Hoe werkt het?

Als je dingen meemaakt die je als minder aangenaam ervaart, wordt er door je hersenen een negatieve emotie aan die ervaring gekoppeld. Dit gebeurt vaak al in de jeugd en daar wordt gedurende je leven meer lading aan toegevoegd. 
 
Je brein wil je echter behoeden voor meer van dat soort negatieve ervaringen. Je bouwt dan een beschermingsmechanisme op om die emotionele pijn niet meer te hoeven voelen. Daardoor vertonen we uitstelgedrag of neigen we naar perfectionisme om maar een paar voorbeelden te geven. Dit zit allemaal gestockeerd in een specifiek deel van je brein – het limbische brein – waar je emoties, ervaringen, herinneringen,.. gestockeerd liggen.
 
De amygdala bevindt zich in het emotionele centrum van de hersenen, wat dus ook bekend staat als het limbisch systeem. De amygdala fungeert als je “rookmelder”. De amygdala slaat alarm wanneer je zintuigen iets communiceren dat het als een onmiddellijke bedreiging beschouwt. Zodra de amygdala het alarm luidt, zal je stress-zenuwstelsel je ogenblikkelijk in actie brengen via een leger van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol dat in de bloedbaan wordt vrijgelaten en nog heel wat andere fysiologische reacties die gepaard gaan met deze staat van paraatheid.


 

Het emotionele brein – De invloed van geur

 Op dezelfde plaats in de hersenen waar emotie aan een ervaring gekoppeld wordt, zit ook je reukorgaan. Je hebt dit zeker al eens meegemaakt: je ruikt iets en je wordt instant getransporteerd naar een herinnering uit je verleden – de geur van vers gebakken appeltaart roept herinneringen aan je grootmoeder op of een verse bosgeur kan een vakantieherinnering naar boven halen.
 
Reuk is primair en automatisch en het enige zintuig dat niet gefilterd wordt door de hersenen. Hoe komt dat? Omdat geur voorheen hét zintuig was voor onze overleving. Dat was zó belangrijk voor onze overleving en dus zo sterk ontwikkeld dat het niet gefilterd wordt door de hersenen. Kijk maar naar dieren met een sterk ontwikkeld reukzintuig voor het vinden van voedsel/prooien. Of nog bij zowel dier als mens het onbewust gebruik van geur om een partner te vinden om voort te planten. 
 
Telkens we een uitgesproken aroma inademen, wordt dat aroma door verschillende delen van de hersenen in een specifieke volgorde verwerkt. Na het inademen van een aroma zal de geur worden verwerkt in het reuksysteem van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons reukvermogen. Wanneer een geur wordt ingeademd, reizen de geurmoleculen via de reukzenuw naar het reuksysteem waar het ‘verwerkt’ wordt en er dus een betekenis aan gegeven wordt. 
 
Het olfactorische systeem (of reuksysteem) is verbonden met de limbisch systeem, dat deel van de hersenen waar dus onze emoties en herinneringen opgeslagen liggen. Deze verbinding met de limbisch systeem veroorzaakt een reactie op de ingeademde geur, gebaseerd op alle herinneringen die worden geassocieerd met die welbepaalde geur. 
 
De reactie van het limbische systeem van de hersenen zorgt dan vaak voor een onmiddellijke golf van gevoelens. Denk hierbij aan een emotionele reactie op geur die als ‘veilig’ of als ‘gevaar’ werd verwerkt.
 


Het emotionele brein – het gebruik van geur in de praktijk

Ik ben grote fan van essentiële oliën en gebruik deze dan ook dagelijks – voor van alles trouwens – fysieke klachtjes, persoonlijke verzorging of nog om te poetsen op een natuurlijke manier. Maar – specifiek voor dit artikel wil ik het hebben over de mentaal emotionele werking van essentiële oliën.
 
Het is echt waanzinnig om te zien hoe essentiële oliën je mentaal tot rust kunnen brengen. Hoe komt dat? Wel, door het ruiken van welbepaalde essentiële oliën kalmeert de amygdala die dan de ‘alarmbel’ niet gaat luiden, waardoor je systeem rustig blijft. 

Het is wel heel belangrijk dat je gebruik maakt van zeer kwalitatieve oliën, nl 100% pure. Aangezien je voor emotionele ondersteuning essentiële oliën gaat inhaleren die rechtstreeks naar je brein gaan, wil je uiteraard niet dat chemische bestanddelen richting je brein gaan. Daarnaast heb je voor emotionele ondersteuning de pure olie van de plant nodig, zonder toevoegingen maar ook zonder bepaalde moleculen weg te filteren. 
 


Ik nodig je dan ook uit om het gebruik van essentiële oliën een vast onderdeel van je routine te maken om je dagelijks te ondersteunen. 
 
Leer je graag meer over hoe essentiële oliën je emotioneel kunnen ondersteunen of nog hoe je essentiële oliën breed kan toepassen, wees welkom in de facebook groep
 

Hier deel ik heel wat manieren hoe je je toxische belasting kan verlagen om zo je vitaliteit en algemeen welzijn te verhogen.


Ik was zo onder de indruk van de geur op het brein en hoe geur je emotioneel kan ondersteunen dat ik de opleiding tot Aroma Freedom Technique Pracitioner gevolgd heb. 

De Aroma Freedom Technique (AFT) is een verrassend snel proces waarbij essentiële oliën worden gebruikt om negatieve denkprocessen, gevoelens, herinneringen en beperkende overtuigingen los te laten die je ervan weerhouden je dromen en doelen te bereiken.

Door contact te maken met het onderbewuste en emotionele lading af te halen van negatieve ervaringen of zelfs onbewuste herinneringen waarvan je het bestaan vergeten was, haal je weerstand weg, los je angsten op en voorkom je dat je in de toekomst terugvalt in oude patronen. 

Lees je hier graag wat meer over, neem dan een kijkje op volgende pagina.Jouw beurt

Ik ben benieuwd en hoor graag van jou op welke manier jij je emotionele brein ondersteunt. Laat het zeker weten in een reactie hieronder.
___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij je toxiciteit verlagen, je vitaliteit verhogen en zo je leven veranderen!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Op een natuurlijke manier!


To Health and Happiness!
Véronique

9 Comments

 1. Esther van der Ham  06/24/2021 05:02 AM Central
  Heel herkenbaar en interessant, ik ga het proberen. Ik heb verschillende soorten olie in de kast staan maar vergeet het vaak te gebruiken.
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:02 AM Central
  Herkenbaar - had ik vroeger ook. Maar nu ik ervaren heb hoe die olietjes je echt emotioneel kunnen ondersteunen, gebruik ik ze dagelijks. Paar druppels in de diffuser, wat water en klaar - snel en makkelijk. Dat is op zich het fijne aan essentiële oliën, je hebt er veel baat bij en het neemt geen tijd in beslag. Het is een gewoonte geworden en maakt deel uit van mijn dagelijkse routine. Veel plezier om er voor jezelf een mooie gewoonte van te maken
 2. Ergens wist ik het wel, want ik geloof wel dat alles met elkaar verbonden is. Echter in het dagelijkse leven komt het er niet van. Leuk dat je me met deze blog er weer attent op hebt gemaakt. Heb me ook aangemeld voor je fb-groep. Mooi topic.
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:13 AM Central
  Dank voor je leuke reactie, Hester! En dat het er in het dagelijkse leven niet van komt, herkenbaar - had ik vroeger ook. Maar essentiële oliën kunnen je zo krachtig ondersteunen - op vele vlakken. Er nog maar een gewoonte van maken om dagelijkse de diffuser aan te zetten kan zo'n verschil maken op hoe jij je voelt. En welkom in de groep!
 3. Heel herkenbaar voor mij, als mede AFT practicioner! Geur werkt echt, en al zeker met emoties!
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:15 AM Central
  Inderdaad Sandra, geur en emoties - een fantastische combi!
 4. Interessant verhaal. Ik volg dagelijks steeds vaker mijn gevoel ipv mijn brein. En dat voelt als vrijheid.
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:17 AM Central
  Dankjewel Manuela. En absoluut met jou eens, minder denken, meer voelen!!
 5. Etherische oliën zijn zo krachtig & simpel tegelijk :-)
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:19 AM Central
  So true Liesbet! Ik sta steeds versteld van de eenvoud van essentiële oliën - simpel, snel en krachtig :0)
 6. Iris Valkenborg  06/24/2021 12:49 PM Central
  Super interessant zeg! Dankjewel voor de duidelijke informatie!
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:21 AM Central
  Heel graag gedaan, Iris! Dankjewel voor je leuke reactie!
 7. katinka michiels  06/25/2021 01:13 AM Central
  Ik vind het altijd super hoe jij iets uitlegt. Het is onderbouwd door een stevige wetenschappelijke basis maar tegelijkertijd uitgelegd dat het binnenkomt via gewone taal. Love it.
  En ik ben blij om jou als Aroma Freedom Practitioner te kennen.
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:42 AM Central
  Dankjewel voor je leuke reactie, Katinka! Ik ben zelf inderdaad nogal een 'wetenschaps-nerd' en begrijp graag hoe die dingen werken en probeer dat dan zo simpel mogelijk over te brengen. Ik sta iedere keer vol verwondering over de mooie 'machine' dat ons lichaam is en hoe fantastisch de natuur dat allemaal geregeld heeft! Als bizz coach weet jij hoe belangrijk mindset is en ik vind het geweldig dat jij hierbij gebruik maakt van de invloed van geur op het brein om blokkades los te laten. En ik vind het ook super dat jij je klanten hierin ondersteunt d.m.v. de Aroma Freedom-sessies die ik voor hen mag verzorgen.
 8. Ingrid Vernimmen  06/25/2021 05:07 PM Central
  Bangelijk toch hoe geuren de weg naar je onderbewuste onmiddellijk vinden ! 't verbaast me tijdens je AFT sessies keer op keer.
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:44 AM Central
  Ja geweldig hé Ingrid! En ik vind het fantastisch om te zien welke stappen jij in het uitbouwen van je business al gezet hebt door het wegwerken van blokkades tijdens de AFT sessies. Fijn je hierin te mogen begeleiden!
 9. Interessant!
  Véronique Vandersmissen AUTHOR  06/26/2021 05:45 AM Central
  Dankjewel voor je reactie, Carla!

Leave a Comment