Hormoonbalans – 8 tips om meteen mee aan de slag te gaan


Hormoonbalans is cruciaal als jij gezond en vitaal door het leven wil. Als jouw hormonen ‘overhoop’ liggen, dan kan dat veel (nadelige) gevolgen hebben; denk aan stemmingswisselingen, slaapproblemen, hoofd- en menstruatiepijnen, vermoeidheid en gebrek aan energie, eetbuien en gewichtsproblemen om er maar een paar te noemen. 
 
Echter, je hebt hier zelf meer invloed op dan je wellicht denkt.
 
In dit artikel deel ik 8 tips die jij meteen kan toepassen om een start te maken bij het in balans brengen van jouw hormonen. 
 

Hormoonbalans – de basis

Laten we echter even starten bij de basis. Onze hormonen worden geproduceerd door ons endocrien systeem (of nog ons hormoonstelsel). Het endocrien systeem bestaat uit 10 klieren, negen voor elk geslacht. Want uiteraard, ook mannen hebben hormonen! 😊
 
De acht klieren die beide geslachten gemeen hebben zijn de hypothalamus, de pijnappelklier, de hypofyse, de schildklier, de bijschildklier, de thymus, de bijnieren en de pancreas. Voor mannen zijn er nog de testikels en voor vrouwen de eierstokken. 
 
Deze klieren scheiden verschillende hormonen af in het lichaam die via de bloedbaan getransporteerd worden om in een bepaald orgaan een specifieke actie te gaan uitvoeren. Dit is de manier om het lichaam te helpen de homeostase ofwel het evenwicht in de lichaamssystemen te handhaven. 
 
Hormonen ondersteunen groei en ontwikkeling, je metabolisme, je energieniveau, je gemoedstoestand, je waak- en slaappatroon, je voortplantingssysteem en nog een hele reeks andere functies. Aangezien het bloed de drager is van alle hormonen is het ontzettend belangrijk om gezond bloed en een vlotte bloedsomloop te hebben.
 
Ik onderscheid hier vijf factoren die je hormonen drastisch kunnen beïnvloeden, zowel in de positieve dan wel in de negatieve richting. 
 
Deze factoren zijn: 
  • Stressniveaus
  • slaappatronen, 
  • eetgewoonten
  • bewegingsgewoonten
  • algemene toxische belasting
 
Als je wil toewerken naar hormoonbalans, overweeg dan onderstaande eenvoudige (of op het eerste zicht misschien niet zo eenvoudige 😊) aanpassingen in je levensstijl. 
 
Ga stap voor stap te werk en werk aan één maximaal twee aanpassingen tegelijk voor de komende 30 dagen. Zodra je je goed voelt over deze verandering en die gewoonte zo goed als geïntegreerd hebt, pak dan een andere tip in hetzelfde of ander domein aan voor de volgende 30 dagen. Vaak kan het ook wat langer duren dan 30 dagen, maar blijf stappen in de goede richting zetten. De bedoeling is dat je de eerste tips blijft toepassen en extra tips toevoegt.  Noteer ook voor jezelf hoe jij je voelt en welke positieve veranderingen jij ervaart. 

Wil jij met concrete tips aan de slag voor het in balans brengen van je hormonen?
Klik op de foto en download de gratis training & handige checklist!
 


Hormoonbalans – Tip 1 Drink meer water

Het verhogen van je waterinname zal niet alleen je bloedsomloop ondersteunen. Het zal naast je bloedstroom ook je vermogen om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen verbeteren. 
Hoeveel water zou je dagelijks best drinken? Het korte antwoord - jouw lichaamsgewicht gedeeld door 30 is een goede richtlijn (onder normale omstandigheden - dus niet extreem warm klimaat of net workout gedaan...).Dus weeg jij 60 kg, dan is 2l water per dag een goede richtlijn. 

Sta dus even stil bij hoeveel water jij op vandaag drinkt. Is dat veel te weinig, forceer je dan niet om vanaf morgen plots 2l extra te gaan drinken. Bouw dat stelselmatig op tot je op een goed volume zit en zie en voel wat het met je doet. Ik geef ook al meteen even mee dat voldoende water drinken slechts één van de elementen is om je vochtbalans in evenwicht te brengen. Dit laatste houdt immers heel wat meer in dan 'gewoon wat meer water te drinken'. Lees hier over water - de cruciale rol van een vochtbalans in evenwicht. 
 

Hormoonbalans – Tip 2  Eet volop groenten 

Voeg een extra portie (of twee!) donkergroene groenten of bladgroenten toe. Dit helpt je lichaam bij het verwerken van oxidatieve stress en zorgt ervoor dat je bloed en hormonen hun taken beter kunnen vervullen. Ik raad altijd aan om te streven naar 500g groenten per dag. 
 
Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen en ondersteunen je lichaam op tal van vlakken waaronder ook je immuniteit. De vezels in groenten doen dienst als voeding voor je goede darmbacteriën en tevens als ‘grove borstel voor het kuisen van je darmen’ wat belangrijk is voor een vlotte stoelgang. 

Daarnaast ondersteunen groenten – in het bijzonder groene bladgroenten en groenten van de familie van de kruisbloemigen - je lever bij het afbreken van het teveel aan oestrogeen. Voor dames met oestrogeendominantie - een veel voorkomend hormonaal probleem bij vrouwen - is het eten van meer groenten ter ondersteuning van de lever de beste plek om te starten.
 

Hormoonbalans – Tip 3 Slaap voldoende

Ga een uur eerder naar bed dan normaal. Slaap is zo'n belangrijke factor bij het ondersteunen van je hormonen. Als je slaapgebrek hebt, raken je hormonen helemaal uit balans. 

Een aantal redenen (uit een lijst die véél langer is) die je misschien overtuigen om Netflix af te sluiten en eerder naar bed te gaan 😉.
 
1. Het gebrek aan slaap verhoogt je hongerhormoon. De balans tussen de hormonen leptine (het ‘verzadigingshormoon’) en ghreline (het hongerhormoon’) raakt verstoord waarbij ghreline de overhand krijgt en je aanzet tot meer eten.  
2. Als gevolg van slaapgebruik voel je je minder energiek en stuurt je lijf je op pad om ‘energie’ te zoeken. Dan ga je ook meer gaan eten en vnl. van die energiebron die het snelst energie levert voor je lichaam zijnde koolhydraten (en dan vaak de snelle suikers).
3. Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je vetopslag uit balans raakt. Niet genoeg slaap krijgen verhoogt de kans op insulineresistentie, wat in wezen bijdraagt aan gewichtstoename en obesitas.


 

Hormoonbalans – Tip 4 Beweeg meer

Beweging verhoogt de zuurstoftoevoer naar je bloed en hersenen, wat van het grootste belang is voor hormonen. Zoals gezegd wordt het bloed immers als transportmiddel gebruikt om de hormonen op hun bestemming te brengen. 

Daarnaast zorgt beweging ook voor activatie van je lymfesysteem. Ik noem dit altijd de afvalophaaldienst van je lichaam. En één van de belangrijkste manier om dit systeem te ondersteunen is beweging. Het is rijden op een kronkelende onverharde weg in plaats van op een vers geasfalteerde autosnelweg. Probeer dus dagelijks een wandeling van 30 minuten te maken, eventueel opgesplitst. Bonuspunten als je meteen in de ochtend na het opstaan beweegt.
 

Hormoonbalans – Tip 5 Beperk koffie en alcohol

Ik weet het, dit ligt gevoelig bij de coffee- & wine-lovers… 😊 En hoewel uit onderzoek blijkt dat beide ook positieve eigenschappen hebben (bij ‘matig gebruik’) wil ik hier kort het effect toelichten op het hormoonsysteem. Koffie en alcohol staan beide bekend als ‘endocrine disruptors’. Dit betekent dat ze je hormonen uit balans brengen. 

Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er immers ook energie van. Koffie zorgt op die manier voor extra belasting van je bijnieren. Deze laatsten zijn o.a. verantwoordelijk voor de productie van cortisol; het hormoon dat je overdag actief houdt. Een langdurige productie van een teveel aan cortisol kan leiden tot een disbalans in allerlei andere hormonen, wat uiteindelijk kan leiden tot o.a. extreme vermoeidheid, maar ook onverklaarbare gewichtstoename, slaapproblemen, emotionele uitputting en zelfs depressieve klachten om er maar een paar te noemen. 
 
En what about alcohol? Alcohol zorgt enerzijds voor het in omloop brengen van grote hoeveelheden suiker in je lichaam wat voor het hormonaal systeem van ons vrouwen geen goed nieuws is. Maar anderzijds zorgt alcohol voor een zware belasting van de lever. Deze laatste is immers belast met het omzetten en afbreken van alcohol tot iets wat het lichaam kan uitscheiden. Omdat deze stofjes als giftig voor het lichaam worden beschouwd, krijgen deze in de takenlijst van de lever hoge prioriteit. Dit houdt in dat processen die afhankelijk zijn van de lever (de lever is verantwoordelijk voor zo’n 500 processen in je lichaam!!) zoals bepaalde omzetting die via de lever moeten gebeuren om bepaalde hormonen te maken niet of veel later aan de orde komen. 
 

Hormoonbalans – Tip 6 Ditch & Switch

Ik heb gemerkt dat over dit onderwerp nog zo weinig gekend is bij vele vrouwen.  Ik schrijf hier binnenkort een afzonderlijk artikel over, maar voor nu, kort en krachtig mijn advies.

Verwijder alle synthetische producten in je huis en vervang ze door synthetisch-vrije versies. Petrochemicaliën worden beschouwd als de indringers van je endocriene systeem en brengen dat volledig uit balans. Erger nog, xeno-oestrogenen werken op een gelijkaardige manier als onze eigen hormonen alleen véél te krachtig.

Ze zijn aanwezig in de meerderheid van de kunststoffen en synthetische moleculen in veel van de huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten die tegenwoordig op de markt zijn. 

Overweeg om deze deze uit je huis te bannen op alle mogelijke gebieden zoals schoonmaakbenodigdheden, wasmiddel, wasverzachter, afwasmiddel, luchtverfrissers, geurkaarsen, gezichtserums en lotions, bodylotions, tandpasta, deodorant, make-up, handzeep, handdesinfecterend middellen, shampoo, conditioner, douchegel, ...

Ik heb dit stap voor stap in mijn leven geïntegreerd. En al deze producten vervangen door een natuurlijk alternatief. Mijn 'go-go' voor al deze zaken zijn essentiële oliën. Wil je leren hoe je, naast de fysieke, mentale en emotionele werking van essentiële oliën, deze druppels ook kan inzetten voor het vervangen van je poestmiddelen en je persoonlijke verzorgingsmiddelen? Check deze deze gratis masterclass.



Hormoonbalans – Tip 7 Ban witte/snelle suikers

Suiker in de vorm van tafelsuiker en geraffineerde koolhydraten zoals brood en pasta, zijn een belangrijke bron voor een disbalans in het hormoon insuline, ook wel het ‘fat-storing’ hormoon genoemd. 
Insuline is daarnaast sterk verbonden met alle andere hormonen en kan direct de oestrogeenspiegels van een vrouw beïnvloeden. Het is voor velen één van de moeilijkste dingen om te laten, maar 30 dagen ‘afkicken van suiker’ - en dan wellicht ook langer eens je de voordelen ervan ervaren hebt -  zal een grote bijdrage leveren aan het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans. Probeer eens 30 dagen geen verwerkte suiker eten en blijf dus uit de buurt van zaken zoals brood, muffins, koekjes en alles wat witte suiker bevat en voel wat het met je doet.
 

Hormoonbalans – Tip 8 Creëer “you-time”

Ben jij iemand die de neiging heeft om 'ja' te zeggen tegen op te veel dingen. Begin met ‘neen’ te zeggen en creëer zo meer ruimte in je agenda. Dit geeft je ruimte voor de nodige rust die we nodig hebben. Dit geldt voor zaken die ons gevraagd worden om te doen, maar geldt ook voor die grote behoefte die velen hebben om aan alles deel te nemen uit angst om iets te missen (FOMO – fear of missing out). 
Dus, de volgender keer iemand je vraagt om iets te doen, bedenk dan of dit het beste voor jezelf is om te doen. Het is belangrijk om jezelf niet te overweldigen door iedereen te helpen, behalve jezelf.

 

 Jouw beurt

Ik weet dat het aanbrengen van verandering in je levensstijl tijd en inspanning vraagt. Maar ik nodig je absoluut aan om ermee aan de slag te gaan. Ga stap voor stap te werk en werk aan één maximaal twee aanpassingen tegelijk voor de komende 30 dagen. Met welke stap(pen) ga jij een begin maken? Of waar ben je al mee gestart? Laat het me weten de comments hieronder.


___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij je toxiciteit verlagen, je vitaliteit verhogen en zo je leven veranderen!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Op een natuurlijke manier!


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment