Essentiële oliën voor hormoonbalans bij gewichtsproblemen

We gaan er bij gewichtsproblemen vaak van uit dat ze ‘er gewoon bij horen’ en een onontkoombaar onderdeel zijn van hormonale veranderingen naarmate we ouder worden. Echter, vaak ligt er een dieper probleem aan de basis dat veelal over het hoofd wordt gezien. Want zowaar alles - van waar die extra kilo’s zich op je lichaam nestelen tot de onbedwingbare trek ofwel de bekende ‘cravings’ die je maar niet de baas lijkt te kunnen - kan te maken hebben met hormonen.

Gewichtsproblemen – hormonen die een rol spelen

Er circuleren wel honderden verschillende hormonen in een vrouwenlichaam (bij mannen ook trouwens 😉) waarvan er een paar zijn die specifiek invloed hebben op jouw vetverdeling, gewicht en ‘cravings’.

Ik bespreek er hier een paar die een grote rol spelen bij een gezond gewicht en waarvan het belangrijk is om deze evenwicht te krijgen.

Geslachtshormonen – Oestrogeen & Progesteron

Oestrogeen en progesteron zijn 2 belangrijke hormonen die continu t.o.v. elkaar in beweging zijn: soms is er meer oestrogeen, dan neemt oestrogeen af en neemt progesteron toe. En dat is ook de bedoeling. Dit zijn onze 2 belangrijkste vrouwelijke hormonen die een cruciale rol spelen bij alles wat met vruchtbaarheid en zwangerschap te maken heeft, maar ook na je vruchtbare periode is het heel belangrijk om deze hormonen t.o.v. van elkaar in balans te houden. Een disbalans van het ene t.o.v. het andere hormoon is vaak de oorzaak van wat bestempeld wordt als ‘de klachten van de overgang’. En één van die klachten (naast de bekende opvliegers en het nachtelijke zweten) is het aankomen in gewicht, m.n. op de buikstreek.

Hoe en waarom ontstaat die disbalans? Wel, naarmate we ouder worden en richting menopauze gaan daalt het niveau aan oestrogeen in je lichaam langzaam maar zeker. Hierdoor wordt het evenwicht, de delicate dans tussen oestrogeen en progesteron, verstoord. Ook het hormoon progesteron daalt met het klimmen der jaren (en ‘stress’ heeft een extra nefast effect op je progesteronniveau). 

Komt daar bovenop dat er vaak doorheen de jaren ook een vrachtlading aan xeno-oestrogenen je lichaam is binnengedrongen, waardoor het evenwicht nog veel verder verstoord wordt.

Meer leren over hormoonbalans? En weten hoe je xeno-oestrogenen op een natuurlijke manier kan vermijden?

 

Insuline

Vaak wordt insuline in verband gebracht met diabetes, maar wat velen niet weten is dat insuline een cruciale rol speelt in elk lichaam. Insuline wordt geproduceerd in de pancreas en wordt vrijgegeven in de bloedsomloop zodra we iets eten. Koolhydraten die door het lichaam worden afgebroken tot glucose (‘suikers’) hebben het grootste effect op jouw insulinepeil. Om je gewicht onder te controle te houden of om af te vallen, wil je zo min mogelijk schommelingen in de insulinepiek – zowel in frequentie als in hoogte. 

Insuline vervoert de glucose doorheen de bloedstroom naar jouw cellen die het nodig hebben om energie voor jou te produceren. Echter, wanneer we te veel koolhydraten/suikers eten circuleert er te veel glucose in de bloedstroom die je cellen op dat moment niet kunnen opnemen. Dat wordt dan door het lichaam omgezet in glycogeen – je kan dit beschouwen als ‘reserve-energie’ – dat gestockeerd wordt in je lever en spieren. Zijn de stockageplaatsen voor deze reserve-energie ook volzet, dan wordt een overschot aan glucose gestockeerd als vet.

Insuline – ook wel het ‘fat-storing’ hormoon genoemd – is dus een super belangrijk hormoon om op de juiste manier in balans te houden als jij te kampen hebt met gewichtsproblemen.


Schildklierhormoon

Het schildklierhormoon speelt een cruciale rol in de aansturing van heel je metabolisme ofwel de stofwisseling. Een gezond metabolisme zorgt voor een goede afbraak van afvalstoffen en aanmaak van bouwstoffen. Het proces zorgt ervoor dat de voeding die je eet wordt omgezet in energie en afvalstoffen worden afgevoerd. Zo stimuleert het schildklierhormoon bij en goed werkende schildklier dus ook de vetverbranding.

Meer leren over hormoonbalans? En wat jij op diverse vlakken makkelijk kan doen om hier aan te werken?

 
 

Gewichtsproblemen – hoe essentiële oliën kunnen helpen

Voor een optimale gezondheid en dus ook een optimaal gewicht is het altijd een EN-EN verhaal. 

Mijn insteek: EN gezonde voeding – EN voldoende beweging – EN mentale & emotionele rust – EN minimale belasting van toxines van buitenaf. 

Dat is wat mij betreft de basis en voor elk van deze factoren zijn essentiële oliën mijn hulpmiddel. En als het gaat om ‘cravings’ onder controle te houden, is Peppermint één van mijn favoriete oliën.

Er zijn nog meer essentiële oliën onderzocht en effectief bevonden bij het ondersteunen van een gezond gewicht. Ze zijn een van de gemakkelijkste manieren om je stofwisseling op peil te houden, hormoonbalans te ondersteunen en om die emotionele trek in bedwang te houden. 

Onderstaand een aantal oliën om gewichtsverlies te ondersteunen en  een onbedwingbare trek onder controle te houden.


Peppermint

Onderzoek toont aan dat Peppermint (Mentha piperita) in staat is om ‘cravings’ naar voedsel te bedwingen, terwijl het ook helpt voor focus en alertheid. Het is een fantastische olie die jou een energieboost geeft en tevens zeer effectieve eetlustremmende eigenschappen heeft. Het helpt de energie in het lichaam en het metabole ritme te verhogen, waardoor je makkelijker afvalt.

Een klinische studie toonde aan dat het elke 2 uur inhaleren van pepermuntolie zeer effectief is bij het verminderen van de eetlust en het verminderen van hunkeren naar voedsel. Als gevolg hiervan konden de deelnemers hun calorie-inname aanzienlijk verminderen en hun doelstellingen voor gewichtsverlies ondersteunen. Grapefruit

Pompelmoes is gekend om te helpen bij gewichtsverlies. Essentiële olie van grapefruit (Citrus Paradisi) bevat een bepaalde stof die de enzymen stimuleert die betrokken zijn bij het metabolisme, waardoor het lichaam wordt aangemoedigd meer glucose te gebruiken en vet te verbranden.

Onderzoek toont tevens aan dat een belangrijk bestanddeel van grapefruitolie, D-limoneen, lipolyse stimuleert, een proces van vetverbranding dat plaatsvindt om energie op te wekken in het lichaam. Vetten – afkomstig uit de voeding dan wel opgeslagen in het lichaam - worden verbrand en omgezet in energie. Hierdoor wordt het metabolisme rechtstreeks ondersteund en worden de eetlust en het lichaamsgewicht verminderd. Het is dus een uitstekende eetlustremmer en vetverbrander.


Lemon

De essentiële olie van Lemon (Citrus limon) is een andere krachtige olie voor gewichtsverlies die D-limoneen bevat. Deze olie wordt graag gebruikt vanwege het vermogen om vet en cholesterol te verminderen. Lemon is een fijne olie die helpt bij onderdrukken van de eetlust en op een zachte manier het lichaam kan ontgiften. Het is een ideale olie om in de ochtend te gebruiken. 

Een studie suggereerde dat essentiële olie van citroen, in combinatie met grapefruitolie lipolyse bevorderde, waardoor lichaamsvetten werden afgebroken en gewichtsverlies wordt ondersteund. 
Een andere krachtige eigenschap van Lemon essentiële olie is dat deze een echte mood-booster is! 
Bergamot 

Last van emo-eten? Dan is bergamot (Citrus Aurantium Bergamia) een fijne olie om je in stressvolle situaties te helpen om tussendoortjes links te laten liggen.

Uit onderzoek blijkt dat het inhaleren van bergamotolie gedurende 15 minuten je humeur verbetert en ook cortisol, het 'stress'-hormoon, aanzienlijk vermindert. Continue stress met als gevolg chronisch verhoogde niveaus van cortisol zorgen voor een teveel aan glucose, wat leidt tot verhoogde bloedsuikerspiegels die het moeilijk maken om hardnekkig buikvet kwijt te raken. 

Eveneens een citrusolie met een hoog gehalte aan D-limoneen werkt bergamotolie als een eetlustremmer, helpt ze  insulineresistentie te verminderen en ondersteunt ze gewichtsverlies. 
Bergamot bevat van nature ook polyfenolen - dezelfde stof die ook in groene thee wordt aangetroffen - die ontstekingen vermindert en het hunkeren naar en hongergevoel helpt tegen te gaan.

Ginger

Een laatste olie die ik hier nog graag wil vermelden en die het lichaam ondersteunt bij gewichtsverlies is gember (Zingiber Officinale). Gember is een fantastisch kruid en de essentiële olie van gember is dat eveneens!!

Onderzoek toont aan dat gember olie niet alleen het metabolisme en de vetverbrandingscapaciteit van het lichaam stimuleert (waaronder toenemende thermogenese, toenemende lipolyse, onderdrukking van lipogenese) maar tevens de opname van de  hoeveelheid vet minimaliseert.

Uit een andere review bleek dat gember het lichaamsgewicht en het buikvet aanzienlijk verminderde. Het verlaagt ook de bloedsuikerspiegel drastisch om je eetlust te verminderen. En zoals je in dit artikel gelezen hebt is het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel de sleutel tot zowel afvallen als het behouden van een gezond gewicht.
 

Jouw beurt

Ik hoor graag van jou wat jouw strategieën zijn ter ondersteuning van een optimaal lichaamsgewicht? Werk je misschien al met essentiële oliën? Dan ben ik benieuwd wat jouw favoriete olie is!! Laat het weten in de comments hieronder.


 ___
NOOT
De inhoud van deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan je arts als je vragen hebt over een medische aandoening of wanneer je essentiële oliën gaat gebruiken. 
 
Zorg ervoor dat je altijd essentiële oliën van topkwaliteit gebruikt. Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die net je gezondheid schade toebrengen.

Pure essentiële oliën zijn ontzettend krachtig, ga dus voorzichtig te werk en hou rekening met een aantal veiligheidsvoorschriften. ___
Bronnen

 


___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij je toxiciteit verlagen, je vitaliteit verhogen en zo je leven veranderen!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Op een natuurlijke manier!


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment